Sportovně střelecký klub SSK Pelhřimov č. 0353

Jsme nepříliš velký klub s něco více než padesáti členy v Pelhřimově. Naše město najdete právě uprostřed mezi Prahou a Brnem, 15 km jižně od dálnice D1. Střelba má v našem městě velmi dlouhou tradici. První ČS olympijský vítěz ve střelbě, zlatý z Mexika 1968, Honza Kůrka, začínal svou střeleckou dráhu jako mladý kluk právě v našem klubu.
Od roku 1970 se na konci září každoročně koná VC Pelhřimova, na kterou se sjíždějí závodníci s celé ČR a v posledních letech k nám jezdí závodníci i z ciziny.

Historie a současnost

SSK Pelhřimov je klub s dlouholetou tradicí, která sahá do poloviny padesátých let minulého století. Vznikl jako ZO Svazarmu při učilišti podniku Agrostroj Pelhřimov, zásluhou tehdejšího vychovatele na internátě a střeleckého nadšence Romana Průši. Pod jeho vedením, jako učeň Agrostroje dělal své první střelecké kroky na v podstatě provizorní střelnici na kopci "U Svaté Anny", na přelomu padesátých a šedesátých let, Honza Kůrka, pozdější první Československý olympijský vítěz ve střelbě (Mexiko 1968). Jeho olympijské zlato přineslo obrovský nárůst popularity střelby v regionu a spolu s tím i mnohem výraznější podporu budování nové střelnice, které začalo v roce 1967 v lokalitě zvané "V cihelnách". Střelnice stavěná svépomocí členy klubu v rámci tehdy populárních "Akcí Z" byla kolaudována v roce 1974. V roce 2004 se podařilo dotáhnout do konce převod střelnice na klub, který ji od té doby plně vlastní, včetně pozemků. Střelnice má 20 stavů na 50m, vybavených elektrickým přetáčením terčů a 8 stavů na pistoli 25m.
S koncem minulého tisíciletí zcela skončila do té doby dobrá spolupráce s podnikem Agrostroj Pelhřimov. Pouze s ohledem na tradici jméno této firmy nadále v názvu klubu figuruje.
Po zániku Svazarmu se klub okamžitě přihlásil k nově vznikajícímu Československému střeleckému svazu a podpořil volbu Jardy Pekaře do jeho čela.
V roce 1970 klub uspořádal na ještě nedokončené střelnici I. ročník Velké ceny Pelhřimova, závodu, který loni měl svůj jubilejní 40. ročník a v roce 2011 vstupuje do pátého desetiletí své existence. Klub má v současné době kolem padesáti členů, čímž se řadí k těm větším v rámci ČSS. Tak jako mnohde, i u nás přibývá spíše zájemců o střelbu pro zábavu a praktickou střelbu, na úkor střelců ISSF disciplín. A tak jako pro mnohé kluby, i pro nás je velikým a po leta nevyřešeným problémem najít někoho ochotného trenérsky pracovat s mládeží, aby klub mohl pomýšlet na návrat ke sportovním úspěchům, jakých dosahoval v minulosti. Klub byl od počátku zaměřen na disciplíny klasické sportovní střelby. Proto také tvrdošíjně trval na tom, aby se nazýval "Sportovně střelecký klub", což bylo Svazarmem, který ve střelbě nechtěl vidět sport, ale brannou přípravu, potlačováno a jak vědí pamětníci, byl prosazován název " ZO Svazarmu, střelecký klub". Honza Kůrka je samozřejmě nejvýraznější postavou v historii klubu a jediným puškařem, který dosáhl na vrchol. Po něm přišli další úspěšní odchovanci klubu, vesměs už pistoláři, dlouholetá reprezentantka a mistrině Evropy Beďula Blaheňová-Hyková, současná úspěšná trenérka, účastnice olympiády v Barceloně 1992, Jindra Získalová-Šimková, mistři republiky, Saša Ďurčovič, Milan Lhotský, Lucie Veverková. A poslední, kdo dosáhl na samý vrchol, Monika Vránková, puškařka, mistrině světa 2010, která však není odchovankyní klubu, ale pouze byla určitý čas jeho členkou. 
Klub má v současné době kolem padesáti členů, čímž se řadí k těm větším v rámci ČSS. Tak jako mnohde, i u nás přibývá spíše zájemců o střelbu pro zábavu a praktickou střelbu, na úkor střelců ISSF disciplin. A tak jako pro mnohé kluby, i pro nás je velikým a po leta nevyřešeným problémem najít někoho ochotného trenérsky pracovat s mládeží, aby klub mohl pomýšlet na návrat ke sportovním úspěchům, jakých dosahoval v minulosti.

Střílení pro veřejnost

Každý čtvrtek do 16:00 do 18:00 hod je na naší střelnici možné střílení pro veřejnost z vlastních nebo půjčených zbraní pod dohledem kvalifikované osoby. Kontakt zde

Poslední dobou experimentuji hlavně s černobílou krajinou. Inspiraci jsem našel v negativech z naší dovolené v Maroku a jsem šťastný, jak se tato inspirace promítla do mého díla. Vytvářím krajiny, které navádějí ke spoustě otázek a nutí vás přemýšlet o tom, co v obraze vidět není.

Minulý týden jsem shlédl výstavu v pražské galerii. Šlo o kolekci děl současných autorů, fotografů a konceptuálních umělců. Výstava mě mnoha způsoby inspirovala, v některých ohledech pro mě ale inspirací nebyla. Zde jsou mé poznatky.

Když jsem začínal s malbou, snažil jsem se zachytit každý objekt do sebemenšího detailu a zasadit ho do prostředí, které již bylo přeplněné detaily. Když jsem tyto obrazy pozoroval později, uvědomil jsem si, že divák nemá šanci soustředit se na jediný detail. Minimalismus mi pomohl dát mým dílům hlubší význam i bez zbytečných podrobností. Nabízím vám nyní pět tipů pro vaši práci.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky